Lijstduwer, Gent / 2de plaats, provincie Oost-Vlaanderen
Kruimelpad
Extra MRI-toestellen, waarvan 2 voor Oost-Vlaanderen
Vorige vrijdag keurde de Vlaamse regering een besluit goed dat de voorwaarden bepaalt voor de toewijzing van extra MRI-toestellen (NMR-scanners). Met dit besluit ligt de weg open voor minstens 2 extra toestellen in Oost-Vlaanderen. Vlaams parlementsleden Elke Sleurs en Koen Daniëls (N-VA) reageren tevreden. Beiden hamerden in de vorige en de huidige regeerperiode op de noodzaak van extra MRI-toestellen in Oost-Vlaanderen.
De NMR-toestellen (Nucleaire Magnetische Resonantie), ook wel MRI (Magnetic Resonance Imaging) of MRT (Magnetische Resonantie Tomograaf) genoemd, vormen een essentieel onderdeel van de medische diagnostiek. NMR-toestellen worden beschouwd als zware medische apparatuur en kunnen dus niet zomaar door ziekenhuizen worden geïnstalleerd. Eind vorig jaar besliste de federale regering eindelijk dat er 18 nieuwe MRI-scanners kunnen komen, waarvan 9 in Vlaanderen. Het is Vlaanderen die bepaalt waar ze komen.
Ziekenhuizen die nog geen hebben komen in aanmerking
“Op basis van de programmatiecriteria die in het besluit van de Vlaamse regering staan, kunnen we afleiden dat het AZ Lokeren en het Sint-Vincentius ziekenhuis in Deinze alvast in aanmerking komen voor zo’n toestel”, zeggen Vlaams Parlementsleden Koen Daniëls en Elke Sleurs (N-VA). “Het besluit stelt immers dat ziekenhuizen die binnen de muren van het eigen ziekenhuis nog geen dienst uitbaten waarin een magnetische resonantie tomograaf is opgesteld, in aanmerking komen.” Aan die omschrijving voldoen naast AZ Lokeren en Sint-Vincentius in Deinze ook Heilig Hart in Mol, Ziekenhuis Maas en Kempen te Maaseik en Sint-Jozef te Izegem.
Sleurs en Daniëls zijn verheugd met de komst van nieuwe toestellen voor Oost-Vlaanderen. “We hebben samen al verschillende vragen gesteld aan de huidige en vorige Vlaamse minister van volksgezondheid hierover. We zijn dus tevreden dat al zeker twee van de negen toestellen voor onze provincie bestemd zijn.”
MRI scan werkt niet met röntgenstralen
“Er worden vandaag nog teveel CT-scans uitgevoerd terwijl een MRI-scan beter geplaatst is. Er zullen nu dus minder middelen worden verspild en de gezondheidsrisico’s van een CT-scan (met röntgenstraling) kunnen bij deze ook vermeden worden”, licht Sleurs de noodzaak toe.
Kortere wachttijden in het Waasland
Mogelijks kan de provincie nog aanspraak maken op een derde toestel. Ziekenhuisnetwerken kunnen vanaf 2021 op basis van de noden zoals aangegeven in de ‘regionale zorgstrategische plannen’ een aanvraag indienen voor de resterende toestellen. “De zorgregio Waasland telt ongeveer 250.000 inwoners en beschikt over slechts één MRI-toestel in AZ Nikolaas, terwijl het gemiddelde in Vlaanderen 1 toestel per 95.000 inwoners is. De wachttijden in het Waasland lopen voor sommige onderzoeken op tot twee maanden, patiënten moeten zich soms ’s nachts aanbieden omdat de scanner in Sint-Niklaas 24/24 werkt of ze moeten zich naar Gent of Antwerpen verplaatsen. Met een extra toestel in AZ Lokeren is een eerste belangrijke stap gezet. Ik hoop dat op basis van de programmatiecriteria er nog een extra toestel voor het Waasland kan worden toegekend waardoor we qua aanwezigheid van scanners en dus qua bediening van de Waaslanders op hetzelfde niveau komen als de rest van Vlaanderen”, besluit Daniëls.