Lijstduwer, Gent / 2de plaats, provincie Oost-Vlaanderen
Kruimelpad
Chemseks: een woordje uitleg
Inleiding
Het fenomeen van chemseks waarbij drugs wordt gebruik voor of tijdens de seks om de seksuele ervaring te versterken of te faciliteren is in Vlaanderen bekend. Het gaat voornamelijk om mannen die seks hebben met mannen. Binnen deze doelgroep is er een kleine groep problematische gebruikers. Die mannen hebben chemseks op een minder gecontroleerde of zelfs ongecontroleerde manier. Vooral dit problematische gebruik kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen zoals overdracht van hiv, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa), overdosis en overlijden.
Daarnaast kan chemseks ook een impact hebben op de mentale gezondheid. Zo wordt aangegeven dat er een toename is van ongelukken met bewustzijnsverlies tijdens sekssessies, dat men niet meer kan genieten van seks zonder drugs, dat dagenlang druggebruik het sociale en professionele leven verstoort, en dat men ook depressies ervaart.
Cijfers
Uit een analyse van de Belgische respondenten aan het grootschalige onderzoek EMIS2017 (European MSM Internet Survey) noteert men dat 77 procent nooit drugs heeft gebruikt in een seksuele context maar dat 17,4 procent één of meerdere van volgende producten in het voorbije jaar gebruikte (XTC, MDMA, cocaïne, amfetamine, crystal meth, mephedrone of ketamine), en 10,5 procent één of meerdere van deze producten gebruikte tijdens seks in de voorbije vier weken. In hetzelfde onderzoek zien we hogere cijfers voor respondenten in Antwerpen en Brussel.
Onderzoek Sensoa
Sensoa kreeg in 2018 de taak om een antwoord te zoeken op het groeiende aantal meldingen van problematisch druggebruik in een seksuele context. Deskundigen, onderzoekers en betrokkenen uit de drughulpverlening en hiv-referentiecentra werden samengebracht om de noden en het hulpverleningsaanbod voor de gebruikers van chemseks in kaart te brengen.
Samen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) werkte men het project ‘Chemified’ uit. Dit onderzoek bestond uit drie delen: een literatuurstudie naar het fenomeen, onderzoek naar de risicoreductiepraktijken en noden van de doelgroep, en een nodenonderzoek bij professionals. Op basis hiervan is men uitgekomen op de ontwikkeling van de app ‘Budd’.
Ontwikkeling app
‘Budd ‘ is een app die zich richt op mensen die in het specifieke milieu van chemseks zitten en binnen dat milieu middelen gebruiken en grote risico’s nemen. De app maakt mensen bewust van de risico’s die ze nemen. Zij krijgen informatie die hen helpt in noodsituaties, concreet advies geeft om risico’s te beperken en antwoorden geeft op vragen die ze nergens anders durven stellen. Daarnaast zijn er ook doorverwijzingen en linken naar de hulpverlening zelf.
Op twee niveaus worden gebruikers van de app aangespoord om hulp te zoeken: via het noodgevallennummer 112 en anderzijds via een lijst met hulpverleningscentra waarvan het aanbod voldoende is afgestemd op de behoeften van de doelgroep.
Deze app is dus een pilootproject waar Vlaanderen uit wil leren. Men zal eerst evalueren voor er verdere stappen kunnen gezet worden als het nodig is. De implementatie van de app verwacht men
in maart en april 2021. Ik hoop dat de gebruikers van de app hiermee voldoende gewapend zijn tegen mogelijke middelenmisbruik en dat het hen aanzet tot meer verantwoord gebruik maar beter niet-gebruik van middelen in een seksuele context.
Meer lezen? Zie https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1485612...